Onze 4 huidige programma's

MERRY NIGHTS
The Klezmer Society (voorheen Shtetl Band Amsterdam) bestaat al 12 1/2 jaar! Dit willen we samen met het publiek vieren, in de vorm van een feestelijk jubileumconcert. Een nieuw programma, waarin we vooral het leven zèlf vieren. De titel MERRY NIGHTS, is vernoemd naar een prachtig herontdekt klezmerstuk uit de EMI archieven, Londen. Het programma wordt verrijkt met boeiende en persoonlijke verhalen, verteld door de musici zelf. 
Lees meer...

KLEZMER CALEIDOSCOOP

Een diepgaand èn vrolijk programma, met prachtige traditionele melodieën en nieuw gecomponeerde klezmermuziek. De vier gerenommeerde, klassiek geschoolde musici hebben zich in de afgelopen twaalf en een half jaar ontwikkeld tot ware klezmer specialisten en virtuozen.
Lees meer...

DANSEN OP DE BRUG VAN AVIGNON
In deze  muziekvertelvoorstelling vertelt violist Bert Vos samen met zijn Shtetl Band Amsterdam het verhaal Dansen op de Brug van Avignon, geschreven door Berts moeder, de Joodse schrijfster Ida Vos. Dit populaire en bekroonde jeugdboek belicht de Tweede Wereldoorlog op een begrijpelijke en  persoonlijke manier.
Lees meer...

HET KOFFERTJE VAN IDA VOS
De schoolvoorstelling die al 108 en  voor meer dan 8000 kinderen keer is gespeeld. Bert Vos, violist van Shtetl Band Amsterdam, vertelt het levensechte en waargebeurde onderduikverhaal van zijn moeder de Joodse schrijfster Ida Vos, Het is een verrijking in het lesaanbod over WOII, discriminatie en vluchtelingen.
Lees meer...

Merry Nights

The Klezmer Society (voorheen Shtetl Band Amsterdam) bestaat al 12 1/2 jaar! Dit willen we samen met het publiek vieren, in de vorm van een feestelijk jubileumconcert. Een nieuw programma, waarin we vooral het leven zèlf vieren. De titel MERRY NIGHTS, is vernoemd naar een prachtig herontdekt klezmerstuk uit de EMI archieven, Londen. Het programma wordt verrijkt met boeiende en persoonlijke verhalen, verteld door de musici zelf. 

The Klezmer Society laat zich niet alleen inspireren door de Jiddische huwelijksmuziek uit Oost-Europa, maar ook door de brutalere klezmermuziek uit de steden. Deze muziek werd naast op bruiloften ook in concertzalen gespeeld. Theatraal, virtuoos en met een flinke dosis khotspe.


Zo verwijst het titelstuk Merry Nights at the café Chantant naar de roemruchte plekken waar het publiek aan het begin van de vorige eeuw bijeen kwam om te genieten van het goede leven. Klezmermusici hoorde daar onlosmakelijk bij, om te enerveren en te ontroeren. The Klezmer Society treedt graag in hun voetsporen met een schat aan eigen en traditionele composities. Violist Bert Vos schreef een ode aan het mooiste woord uit zijn jeugd: het prachtige Nederlands/Jiddische woord aggenebisj. De Berlijnse klarinetsolist Christian Dawid componeerde de Vinter Nign, een prachtig melancholisch lied zonder woorden 

Klezmer Caleidoscoop

Klezmer Caleidoscoop is een diepgaand èn vrolijk programma, met prachtige traditionele melodieën en nieuw gecomponeerde klezmermuziek. De vier gerenommeerde, klassiek geschoolde musici hebben zich in de afgelopsen twaalf en een half jaar ontwikkeld tot ware klezmer-specialisten en virtuozen.  

Hoe klinkt een Jiddisch lied op zingende zaag? En welk verhaal schuilt er achter de nieuwe compositie Nebido Nebbisj, vernoemd naar het Jiddisch Amsterdamse woord Nebbisj? 

Het titelstuk Klezmer Caleidoscoop is gecomponeerd door accordeoniste Erica Roozendaal en is gebaseerd op het prachtige gedicht Rijgdraad van Judith Herzberg. Roozendaal speelt met het thema van het gedicht: goede of slechte herinneringen die voor altijd bij je blijven, of juist vervagen, vervormen of verdwijnen. Verder inspireren de muzikale halfgedichten van Herzberg de musici tot korte, caleidoscopische improvisaties. 

Een diepgaand en aanstekelijk programma waarbij  het wel eens moeilijk zou kunnen  zijn om gewoon stil te blijven zitten…

Dansen op de brug van Avignon

Een schoolvoorstelling gebaseerd op het gelijknamige boek van Ida Vos 

Rosa de Jong droomt tegenwoordig overdag. Vroeger, toen het nog geen oorlog was en ze nog gewoon naar school mocht, droomde ze alleen maar ’s nachts. Maar nu is er zo veel verboden dat ze helemaal nergens meer zin in heeft. Joden mogen niet fietsen, niet zwemmen, niet in de tram, niet naar de bibliotheek… Ze heeft geen zin om buiten te spelen of om viool te spelen, terwijl dat ooit haar liefste bezigheid was. Misschien kunnen ze vluchten naar Frankrijk, waar het veilig is. 

In deze nieuwe muziekvertelvoorstelling vertelt violist Bert Vos samen met zijn Shtetl Band Amsterdam het verhaal Dansen op de Brug van Avignon, geschreven door Bert’s moeder, de Joodse schrijfster Ida Vos. Dit populaire en bekroonde jeugdboek belicht de Tweede Wereldoorlog op een begrijpelijke en heel persoonlijke manier. De voorstelling is gebaseerd op werkelijk gebeurde gebeurtenissen. Er wordt nadrukkelijk en indringend een link gelegd met het hier en nu. Hoe voelt het als je heel langzaam en heel subtiel wordt buitengesloten? Wanneer realiseer je je dat er iets mis is en wat kan je dan vervolgens doen? Is vluchten een optie? 

De speciaal voor deze voorstelling gecomponeerde klezmermuziek versterkt de spannende verhaallijn met verassende muziek en soundbites. 
Bert Vos – verteller, zang, viool 
Iefke Wang – viool, slagwerk 
Erica Roozendaal – accordeon, dromer 
Regie Natascha van Weezel en Eric Borrias

Bert Vos, Erica Roozendaal en Iefke Wang

Bert Vos, Erica Roozendaal en Iefke Wang

Bert Vos

Bert Vos

Dansen op de brug van Avignon, Engelse vertaling

Dansen op de brug van Avignon, Engelse vertaling

Het Koffertje van Ida Vos

 Een levensecht en waargebeurd verhaal. Violist Bert Vos vertelt samen met zijn Shtetl Band Amsterdam het ongelofelijke verhaal van zijn moeder, de jeugdboekenschrijfster Ida Vos. Zij moest als Joods meisje onderduiken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Later als volwassene, schreef Ida Vos vijf jeugdboeken over dit thema, waaronder het bekroonde en veel vertaalde boek 'Wie niet weg is wordt gezien'.  Het Koffertje van Ida Vos is een indringende muziekvertelvoorstelling waarin de Tweede Wereldoorlog wordt terug gebracht tot een persoonlijk verhaal dat elk kind kan meevoelen. De klezmermuziek uit de voorstelling versterkt dit door het verhaal te onderstrepen, maar soms ook te verzachten of juist te relativeren. Niet alleen de oorlog zelf, maar ook actuele thema's zoals pesten en buitensluiten komen uitgebreid aan bod. 

Voor meer informatie: www.hetkoffertjevanidavos.nl